Asociatia Freelancerilor este o organizatie non profit care sprijina si promoveaza interesele freelancerilor din Romania. Potrivit EUROSTAT (organismul din cadrul Comisiei Europene care se ocupa de statistica), in septembrie 2014 figurau 1.531.100 de freelanceri activi.

Infiintata in 2013, Asociatia Freelancerilor isi propune sa fie o voce si un sprijin pentru cei care au ales deja drumul freelancing-ului si o sursa de inspiratie si de “uite ca se poate!” pentru cei care cocheteaza cu ideea de a face trecerea spre antreprenoriat. 

Fenomenul freelancingului

In Europa, freelancerii sunt una din patru persoane care lucreaza, un studiu al Forumului European al Profesionistilor Independenti (EFIP) realizat in 2012 estimand existenta a peste 8.5 milioane de persoane care lucreaza in regim de freelancing, in crestere cu 82% fata de decada anterioara.

Prin comparatie, in Statele Unite ale Americii activeaza cel mai mare numar de freelanceri din intreaga lume, estimarile plasand cifra totala a acestora la peste 34 de milioane de persoane.

Totodata, freelancerii reprezinta segmentul fortei de munca cu cel mai rapid ritm de crestere, atat in Uniunea Europeana, cat si la nivel mondial. 

Se estimeaza ca pana in anul 2020, procentul persoanelor care lucreaza pe cont propriu va ajunge la 40% din totalul fortei de munca, atat in Europa, cat si in SUA sau Australia.